Jedzenie_ryb.jpg

Dlaczego warto jeść ryby? Wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

10.12.2022

Ryby są spożywane na całym świecie i to nawet w miejscach, w których można je dostać tylko z importu. Jednym z głównych powodów ich popularności jest to, że dostarczają wielu wyjątkowych składników odżywczych, w tym pełnowartościowych kwasów tłuszczowych omega-3 i innych niezbędnych minerałów. Ponadto włączenie ryb do codziennej diety poprawia funkcje organizmu, a także pozwala zachować kontrolę nad wagą.

Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia ryb?

Zapobiegają chorobom serca

Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w rybach jest bardzo ważna dla serca, ponieważ znane są one z obniżania trójglicerydów i ciśnienia krwi. Ponadto pomagają również zmniejszyć krzepliwość krwi.

Zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera

Wielu naukowców sugeruje, że wzrost istoty szarej ostatecznie zapobiega niszczeniu komórek mózgowych wraz z wiekiem, w związku z tym minimalizuje ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Ryby w znaczy sposób wpływają na kondycję istoty szarej, a tym samym na pamięć, koncentrację i zdolność uczenia.

Poprawiają wzrok

Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości, które mogą zmniejszać ryzyko choroby plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD). Ponieważ upośledzenie wzroku i ślepota są dość powszechne u osób starszych, dlatego zawsze wskazane jest włączenie ryb do regularnej diety.

Zmniejszają poziom cholesterolu

Lipidy budujące cholesterol można regulować za pomocą związków kwasów tłuszczowych omega-3 z ryb. Olej rybi zawiera związki, które pomagają obniżyć poziom LDL. Dlatego regularne ich spożywanie równoważy poziom cholesterolu w organizmie.

Zmniejsza ryzyko cukrzycy

Cukrzyca typu 1 to stan, w którym zdrowe tkanki są atakowane przez układ odpornościowy. Kwasy tłuszczowe omega-3 wraz z witaminą D i olejami rybnymi są związane z leczeniem takich chorób autoimmunologicznych.

Obniżają nasilenie PMS

Mniej znaną korzyścią zdrowotną spożywania ryb jest to, że pomagają one złagodzić zespół napięcia przedmiesiączkowego. Według badań medycznych umiarkowane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 obniża ból podczas PMS.

Promują wzrost i rozwój

Kwas tłuszczowy omega-3 dokozaheksaenowy, powszechnie znany jako DHA, jest niezbędnym elementem wzrostu. Jest związany z rozwojem mózgu i wzroku, głównie u niemowląt. Dlatego kwasy omega-3 są wysoce zalecane kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Czy ryby są dobrym źródłem białka?

Wiele osób decydujących się na wdrożenie ryb zamiast innego rodzaju mięs do swojej diety, zastanawia się, czy ryby mają wystarczającą ilość białka. Dieta pudełkowa bazująca na rybach i owocach morza jest świetnym przykładem na to, że dobrze skomponowany jadłospis jest w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

W przypadku różnych gatunków ryb ilość białka prezentuje się następująco (wartość w 100 g podana w gramach):

  • leszcz – 17,
  • łosoś – 20,
  • okoń – 18,
  • jesiotr – 16,
  • halibut – 19,
  • śledź – 18,
  • makrela – 18,
  • sandacz – 18,
  • dorsz – 16,
  • tuńczyk – 24,
  • szczupak – 18.

Pon. - Pt. od 8:00 - 16:00

Fitdiet Sp. z o.o.

Nr konta do płatności za zestawy:

31 1140 2004 0000 3702 7694 9982 (mBank)

Logo przelewy 24
;