Wigilia.jpg

Najzdrowsze wigilijne potrawy – co jeść w święta, żeby nie przytyć?

14.12.2023

Okres świąteczny to czas radości, świętowania i odpustu, któremu często towarzyszy szereg przepysznych potraw, z których znaczna część jest kaloryczna i obciążająca dla organizmu. Dobra wiadomość jest jednak taka, że podczas Bożego Narodzenia można jeść zdrowo i to wcale nie wymaga przygotowywania specjalnych dań! Nawet te tradycyjne mogą być odżywcze i warte uwagi, dlatego warto widzieć, na które z nich trzeba zwracać szczególną uwagę.

Dania rybne w każdej postaci!

Gdy zbliża się okres świąteczny, myśli kierują się w stronę świątecznych uczt i smakołyków. w Polsce mamy ogromne szczęście, że jedno z głównych miejsc na stole zajmują ryby. Niezależnie od tego, czy są grillowane, pieczone czy wędzone, ryby oferują świat smaków i tekstur, które mogą ulepszyć każdy świąteczny posiłek. Od soczystego łososia po delikatnego okonia morskiego — każde z tych dań będzie nie tylko wyjątkowe i odświętne, ale też niezwykle zdrowe.

Warto jeść ryby ze względu na bogactwo niezbędnych składników odżywczych, które wpływają na ogólny stan zdrowia. Ryby, zwłaszcza tłuste, takie jak łosoś i makrela, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają zdrowie serca, poprawiają funkcjonowanie mózgu i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Dodatkowo są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, witamin D i B2, wapnia, cynku, żelaza i magnezu. Te składniki odżywcze współpracują ze sobą, aby zwiększyć odporność i wspierać mocne kości i mięśnie.

Ryby są nie tylko niskokaloryczne, ale także bogate w wysokiej jakości białko i zdrowe tłuszcze. Te składniki odżywcze nie tylko zapewniają uczucie sytości na dłużej, ale także pomagają zachować masę mięśniową podczas utraty niechcianych kilogramów. Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w rybach mogą przyspieszyć metabolizm i wspomagać spalanie tłuszczu, a także powiązano je ze zmniejszeniem stanu zapalnego i poprawą wrażliwości na insulinę – czyli czynnikami kluczowymi dla zrównoważonej kontroli wagi.

Mak – niedoceniany składnik wigilijnych potraw

Drobny, niepozorny mak od dawna był używany składnik wigilijny, bo jego wyjątkowy smak i konsystencja dodają głębi i złożoności tradycyjnym potrawom. Od delikatnej słodyczy po orzechową chrupkość, to skromne ziarno podnosi poziom tych świątecznych klasyków. Oprócz swoich kulinarnych właściwości mak jest także symbolem dobrobytu i płodności w wielu kulturach, co czyni go odpowiednim dodatkiem do świątecznych posiłków, które celebrują odnowę i obfitość.

Mak to nie tylko pyszny dodatek – oferuje również szereg korzyści zdrowotnych. Pełen jest składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo i magnez, może przyczyniać się do zdrowia kości i zapobiegać osteoporozie. Dodatkowo wysoka zawartość cynku w maku wspiera funkcje odpornościowe i może pomóc w gojeniu się ran.

Co więcej, te maleńkie czarne nasiona zawierają zdrowe tłuszcze, które wspierają zdrowie serca, obniżając poziom cholesterolu LDL i zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Co ciekawe, nasiona maku zawierają również związki zwane alkaloidami, które, jak wykazano, mają właściwości przeciwbólowe. Nie można również zapominać o tym, że mak w znaczącym stopniu przyspiesza trawienie, więc jest idealnym składnikiem podczas długiego ucztowania.

Masz dość gotowania na święta? Zawsze możesz zamówić zdrowy catering dietetyczny.

Pon. - Pt. od 8:00 - 16:00

Fitdiet Sp. z o.o.

Nr konta do płatności za zestawy:

31 1140 2004 0000 3702 7694 9982 (mBank)

Logo przelewy 24
;