Czym jest insulinooporność? Jaką dietę przy niej stosować?
12.8.2021
Zacznijmy od podstaw – insulinooporność to obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny (hormonu odpowiedzialnego za regulowanie stężenia glukozy we krwi przez umożliwienie wnikania jej do komórek). Prowadzi to do zaburzeń gospodarki węglowodanowej.
Objawy insulinooporności:
-zaburzenia koncentracji -drżenie rąk -zmęczenie -stała senność -bóle głowy -napady głodu -chęć na słodycze (szczególnie po posiłku) -częste infekcje
Jak widać powyżej są to niespecyficzne objawy. Dlatego warto zastanowić się, czy obserwujemy u siebie również czynniki ryzyka, którymi są:
-otyłość (szczególnie typu androidalnego – otyłość brzuszna) -występowanie w rodzinie cukrzycy typu II lub insulinooporności -przebytą cukrzycę ciążową -urodzenie dziecka o masie ciała większej niż 4 kg -zespół policystycznych jajników (PCOS) -choroby tarczycy -choroby układu krążenia -stłuszczenie wątroby
Dieta w insulinooporności
Kluczowym elementem w prewencji i leczeniu insulinooporności jest dieta. Jak wiadomo, istnieje zależność zarówno między otyłością a insulinoopornością, jak i ilością tkanki tłuszczowej a insulinowrażliwością oraz zaburzeniami metabolizmu glukozy. Szczególnie ważna jest trzewna tkanka tłuszczowa, która bardziej ingeruje w metabolizm niż tkanka podskórna. Dlatego najważniejszym elementem walki z insulinoopornością jest normalizacja masy ciała. W związku z tym w pierwszej kolejności należy zastosować dietę o obniżonej kaloryczności (dietę redukcyjną), a po osiągnięciu prawidłowej masy ciała – dietę normokaloryczną.
Czego więc należy unikać w diecie osoby z insulinoopornością?
- Produktów zawierających cukry proste oraz rafinowanych węglowodanów (produktów zbożowych poddanych rafinacji, które ze względu na naruszenie ziarna są pozbawione błonnika pokarmowego, witamin i minerałów) – czyli wszelkiego rodzaju przetworzonej żywności takiej jak: białe pieczywo i makarony, ciastka, słodycze i produkty typu fast food,
- Produktów zawierających kwasy tłuszczowe typu trans (utwardzonych podczas obróbki technologicznej) – margaryny twarde, wyroby cukiernicze, dania typu fast food czy gotowe sosy z torebki
- Produktów płynnych, takich jak: słodzone napoje, koktajle, shake’i, soki i smoothies. Forma płynna posiłków przyspiesza tempo jego trawienia. Często tego rodzaju posiłki zawierają dużo mniej lub są całkowicie pozbawione błonnika pokarmowego, który spowalnia uwalnianie glukozy do krwi. Dlatego płynne pokarmy dużo są dużo szybciej trawione, przez co mogą powodować wahania poziomu glukozy we krwi.
A co w takim razie należy spożywać?
- Warzywa – są źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pomaga w odchudzaniu, a także obniża poziom glukozy we krwi. Dodatkowo dzięki wchłanianiu wody i tworzeniu żelu, co spowalnia przejście pokarmu przez jelita, daje uczucie pełności i utrzymuje odpowiedni poziom glukozy i insuliny. Ponadto pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową.
- Owoce – pomimo wysokiej zawartości cukrów prostych, wchodzą w skład zbilansowanej diety. Zaleca się spożywanie 2 porcji owoców dziennie, z czego najlepiej żeby były to owoce o niższej zawartości cukrów, czyli: truskawki, maliny czy jabłka. Dodatkowo najlepiej włączać je do całego dania lub spożywać w okolicach większego posiłku.
- Pełnowartościowe produkty zbożowe – wszelkiego rodzaju kasze, pełnoziarniste pieczywo, czy mąki razowe, które są źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych
- Orzechy, nasiona i pestki – zawarte w nich kwasy: alfa linolenowy oraz jego pochodne - eikozapentaenowy oraz dokozaheksaenowy poprawiają insulinowrażliwość.
Jeśli nadal czujesz się nieswojo w tym temacie, zostaw sprawę ekspertom. W naszym cateringu oferujemy dietę przystosowaną dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą, nazywa się DiabeticFit.