Dieta dla dziecka – co powinna zawierać?
18.12.2018
Dieta dla dziecka – co powinna zawierać? Wiele dzieci i ich rodzin ma dzisiaj napięte harmonogramy. Sprawiają one, że przygotowywanie pełnowartościowych posiłków każdego dnia może być sporym wyzwaniem. Jak więc zadbać o to, aby dziecko zawsze jadło zdrowo, nawet jeśli nie posiada się nadmiarowego czasu? Na co zwracać szczególną uwagę decydując się na dietę pudełkową dla dziecka?
Dlaczego to tak istotne?
Dzieci nieustannie potrzebują odpowiednich dawek składników odżywczych, by mogły się rozwijać. Ma to wpływ na każdy aspekt działania organizmu – od budowania odporności na choroby, po prawidłowe działanie mózgu.
Zdrowe odżywianie ma wiele zalet dla dzieci:
- stabilizuje poziom energii,
- poprawia funkcje umysłowe,
- wspiera rozwój tkanek,
- pomaga uniknąć ryzyka pojawienia się zaburzeń psychicznych, w tym depresji, lęków i ADHD,
- utrzymuje prawidłową wagę, zapobiega otyłości,
- niweluje problemy z cerą,
- przeciwdziała chorobom, szczególnie tym żołądkowym.
Dodatkowo wczesne wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych daje ogromne szanse na to, że w dorosłości dziecko nie będzie mieć problemów z nadwagą. Stosowanie cateringu dietetycznego jest dobrym sposobem na to, żeby uczyć maluchy nowych smaków, przestrzegania godzin posiłków i czerpania radości ze zdrowego jedzenia.
Jakie składniki w diecie dziecka są ważne?
- Proteiny
Białka są niezbędne dla wielu ważnych funkcji, w tym wzrostu, rozwoju mózgu i budowania zdrowych kości. Te zwierzęce, które są dostępne w takich produktach jak chude mięso, ryby, jaja, mleko, jogurt i ser zawierają wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów, jednak trzeba dbać o to, aby nie posiadały one zbyt dużo tłuszczu i soli. Rośliny strączkowe, w tym ciecierzyca, soja czy soczewica, również są dobrymi źródłami białka.
- Węglowodany
Dzieci potrzebują źródła węglowodanów w każdym posiłku – to z nich muszą czerpać energię na cały dzień zabawy i nauki. Większym dzieciom można podawać chleb i makaron pełnoziarnisty, naturalne musli, a nawet ziemniaki. Całe orzechy i nasiona są także dobrym wyborem, ponieważ posiadają sporo błonnika, jak również są naładowane zdrowymi tłuszczami.
A co ze słodyczami? Cukry proste, które się w nich znajdują, są najgorszym jakościowo źródłem energii. O wiele lepiej zastąpić je owocami.
- Witaminy i minerały
Dążenie do pięciu porcji owoców i warzyw jest dobrym punktem wyjścia w diecie dzieci. Wielkość porcji można dostosować do ich wieku, wielkości i aktywności fizycznej. Uznaje się, że odpowiednia porcja owoców lub warzyw to taka, która mieści się w dłoni pociechy. Rośliny powinny być równie ważne w diecie maluchów co źródła białka i węglowodanów, a jednak bardzo często są pomijane. W dietach pudełkowych dla dzieci są one tak wkomponowane w posiłki, by nie kojarzyły się ze „smutnym obowiązkiem”, a były równie pysze jak wszystkie inne składniki.
- Tłuszcze
Podczas gdy dzieci potrzebują trochę tłuszczu, aby rosnąć i rozwijać się, zbyt duże jego ilości nie są zalecane. Masło, pasty do smarowania i oleje mają wpływ na smak, teksturę i ogólne wrażenia z posiłku. Tłuszczy nie należy więc pomijać, ponieważ są ważne jako skoncentrowane źródło energii, a także potrzebne, aby wspomóc wchłanianie niektórych witamin, w tym A, D, E i K. Najbardziej pożądane są tłuszcze omega-3, które znajdują się w rybach, orzechach, nasionach i ich olejach.