Kiedy sprawdzi się dieta z małą ilością glutenu?
8.9.2022
Dieta bezglutenowa zakłada zmniejszenie spożycia lub całkowite wyeliminowanie produktów takich jak pszenica, jęczmień i żyto, które zawierają gluten białkowy. Jeszcze kilka lat temu o takich planach żywieniowych było bardzo głośnio, jednak z biegiem czasu trend ten wyhamował. Jednak czy słusznie? Czy dieta ograniczająca ilość glutenu może być jednak dobrym wyborem?
Czy dieta bezglutenowa jest tylko dla osób chorych?
Większość badań dotyczących bezglutenowych planów żywieniowych obejmowała pacjentów z celiakią. Jednak inne schorzenia – takie jak nadwrażliwość na gluten bez celiakii mogą również powodować problemy trawienne po przyjęciu zbożowych pokarmów. Jeśli ma się jakiekolwiek zaburzenia związane z glutenem, należy całkowicie unikać tego składnika. Jednak co w przypadku ludzi zdrowych?
Gluten zaliczany jest do związków, które mogą powodować lub przyczyniać się do utrzymywania stanu zapalanego w organizmie. To źródło białka często jest sprawnie wykorzystywane przez ciało, jednak w momentach kryzysowych nadmiar glutenu może np. spowolnić regenerację tkanek.
Warto też podkreślić, że w tradycyjnym jadłospisie gluten występuje w ogromnych ilościach i spożywa się go prawie we wszystkich posiłkach. Przejście na dietę pudełkową z małą ilością glutenu może być dobrą opcją, żeby sprawdzić, czy ograniczenie tego składnika daje danej osobie korzyści zdrowotne.
Korzyści z diety bezglutenowej
Osoby z nietolerancją lub uczuleniem na gluten natychmiast odczują korzyści z przejścia na dietę bezglutenową – ich komfort życia się zwiększy, a ból brzucha, niestrawność czy kłopoty żołądkowe powinny po pewnym czasie zniknąć. Z kolei ludzie bez tych dolegliwości również mogą zauważyć plusy takiej diety, ponieważ:
- zachęca ona osoby na diecie do zwiększenia spożycia owoców i warzyw;
- eliminuje z diety niezdrowe, przetworzone produkty spożywcze;
- zmniejsza podatność na zarażenie się drobnoustrojami i chorobami wirusowymi.
Czym jest gluten?
Gluten należy do rodziny białek występujących głównie w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego spoinę. Po połączeniu mąki i wody powstała mieszanina ma lepką konsystencję. Ta podobna do kleju mikstura umożliwia wzrost chleba po upieczeniu i nadaje mu również smak oraz formę.
Ważne! Trzeba podkreślić, że w 100 g czystego glutenu pszennego znajduje się aż 75 g białka! Zrezygnowanie z glutenu musi więc wiązać się z pobieraniem białka z innych źródeł.
Czym jest dieta bezglutenowa?
Diety bezglutenowe poprawiają wyniki związane z energią, zdrowiem i utratą wagi. Nie zaleca się rozpoczynania planu bezglutenowego bez uprzedniej wizyty u lekarza lub dietetyka, ponieważ taki jadłospis zmienia rozkład ważnych składników odżywczych w diecie.
Wszystkie świeże owoce i warzywa są naturalnie bezglutenowe. Jednak niektóre przetworzone produkty na bazie roślin mogą zawierać gluten, który jest czasami dodawany jako środek smakowy lub jako zagęszczacz. Składniki zawierające gluten, które najczęściej występują obok przetworzonych owoców i warzyw, obejmują hydrolizowane białko pszenicy, modyfikowaną skrobię spożywczą i słód (ziarno zbóż). Podobnie wygląda to w przypadku przetworzonych dań mięsnych.
Dieta bezglutenowa wyklucza wszystkie pokarmy ze zbóż (czyli z mąki), takie jak m.in. pieczywo, ciasta, pierogi, makarony, zapiekanki.