Flexitarianizm – co to w ogóle jest?
15.7.2021
Jest połączniem dwóch słów – flexible (z ang. elastyczny) i wegetarianizm. Jest to po prostu elastyczny wegetarianizm. Można tak nazwać osoby będące na diecie roślinnej, które okazjonalnie, np. poza domem, w gronie rodziny czy przyjaciół, spożywają posiłki zawierające mięso lub ryby.
Korzyści z okazjonalnego spożywania mięsa, to na pewno dostarczenie witaminy B12, Fe, Zn i pełnowartościowego białka. Jedną z ważniejszych jest właśnie witamina B12, ponieważ występuje ona głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. W organizmie ludzkim pełni istotną rolę. Uczestniczy w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów, a także wytwarzaniu erytrocytów, przeciwdziała niedokrwistości i umożliwia syntezę kwasów nukleinowych w komórkach. Poza tym wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego biorąc udział w tworzeniu otoczki mielinowej komórek nerwowych i neuroprzekaźników. Wpływa na dobry nastrój, równowagę psychiczną i skupienie uwagi.
Dr T. Colin Campbell w swoich badaniach porównywała wpływ diety wegańskiej z obfitującym w produkty odzwierzęce, zachodnim sposobem żywienia. Ukazała ścisłą korelację między wzrostem spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego a występowaniem chorób tj.: cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory, otyłość i choroba Alzheimera.
W 2017 roku w normach żywienia dla populacji Polski wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia zalecono ograniczenie spożywania czerwonego mięsa i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg tygodniowo. Jest to związane m.in. z raportem Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) z 2015, w którym uznano, że istnieje korelacja między nadmiernym spożyciem przetworzonego mięsa (peklowanego, grillowanego lub poddanego obróbce w wysokich temperaturach) a występowaniem nowotworów jelita grubego, trzustki i prostaty (grupa 1 wg IARC - rakotwórcze dla ludzi). Dodatkowo spożycie czerwonego mięsa (wieprzowina, baranina, wołowina) prawdopodobnie zwiększa ryzyko występowania nowotworów (grupa 2 wg IARC - prawdopodobnie rakotwórcze).
Ze względu na to, że żywność pochodzenia zwierzęcego (szczególnie czerwone mięso oraz ryby) są przyczyną większej emisji gazów cieplarnianych, ograniczenie spożycia tych produktów jest korzystne dla środowiska. Dlatego w raporcie EAT Lancet flexitarianizm został uznany za dietę przyszłości.
W rankingu US News & World Report z 2021 roku w kategorii Najlepsza Dieta Ogółem, flexitarianizm otrzymał srebrny medal (za lepszą uznano jedynie dietę śródziemnomorską). Co ciekawe, flexitarianizm uplusował się na 1 miejscu jako Najlepsza Dieta Odchudzająca!
W naszych dietach standardowych wprowadziliśmy pescowegetariańskie piątki i wegetariańskie wtorki! Patrząc na powyższe.. może warto spróbować?