Hormony.jpg

Hormony a pożywienie – czy można ustabilizować gospodarkę hormonalną odpowiednimi posiłkami?

15.10.2021

Hormony to przekaźniki chemiczne, a te najbardziej znane to insulina, melatonina, kortyzol, adrenalina i testosteron. Jednak tych, które mają wpływ na działanie organizmu, jest ponad 200! Są one wytwarzane, przechowywane i uwalniane przez układ hormonalny, a jego zaburzenie może rozregulować aktywność komórek lub narządów w całym ciele. Czy odpowiednie pożywienie może go ustabilizować?

Oznaki nierównowagi hormonalnej

Początkowe oznaki zaburzeń hormonalnych to zwykle drobne dolegliwości, które na pierwszy rzut oka nie mają z sobą nic wspólnego i są często mylone z mnóstwem innych chorób. Przykładami są:

  • zły sen,
  • nieregularna temperatura ciała,
  • pocenie się,
  • zmęczenie,
  • wahania tętna,
  • wzdęcia,
  • niewyjaśniony przyrost lub utrata masy ciała
  • zmiany apetytu i metabolizmu,
  • niepłodność,
  • brak libido,
  • wysypki skórne,
  • łamliwe włosy,
  • bóle głowy,
  • słaba koncentracja,
  • zwiększone pragnienie,
  • zmienność nastrojów,
  • niepokój lub lęk.

Każdy z powyższych objawów może być przypisany do konkretnego stanu (np. niepłodność z chorobami układu rozrodczego), jednak równocześnie warto sprowadzać, czy to właśnie brak równowagi gospodarki hormonalnej nie ma na nie wpływu.

Co jeść, by zmniejszyć ryzyko zaburzeń hormonów?

Nierównowaga hormonalna staje się coraz bardziej powszechna w dzisiejszym szybko zmieniającym się świecie. Złe odżywanie jest na szczycie listy czynników, które zaburzają wytwarzanie, przetwarzanie i przechowywanie hormonów. Aby tego uniknąć, należy jeść:

  1. Białko przy każdym posiłku

Dobrej jakości białko rozkłada się na aminokwasy, z których powstają hormony. Białko działa na hormony zwane greliną i leptyną, które pomagają poczuć się pełniejszym, zmniejszają głód i poprawiają kontrolę apetytu.

  1. Dużo błonnika

Osoby, które wybierają produkty bogate w błonnik, częściej mają lepszą wrażliwość na insulinę, a dodatkowo większą kontrolę nad głodem i apetytem.

  1. Zdrowe tłuszcze

Dobre tłuszcze pomagają kontrolować apetyt i poprawiają kontrolę insuliny, a także zwiększają poziom estrogenu i testosteronu. W zdrowe tłuszcze bogate są ryby, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona i awokado.

  1. Warzywa kapustne

Mają wysoki poziom fitochemikaliów, które mogą wspomagać równowagę hormonalną. Przykładami są jarmuż, kapusta, brokuły i kalafior.

  1. Pokarmy bogate w przeciwutleniacze

Jagody, warzywa liściaste, zioła, przyprawy, papryka, pomidor, słodkie ziemniaki i marchew to tylko niektóre z produktów, które mogą powstrzymać nagromadzanie się wolnych rodników.

  1. Pokarmy fitoestrogenowe

Są to artykuły zawierające naturalne, roślinne związki, które naśladują estrogen, dzięki czemu mogą pomóc zrównoważyć hormony. Do grupy tych produktów zalicza się len, siemię lniane, rośliny strączkowe, kiełki, miso, tofu, jęczmień, ryż i owies.

Właściwa dieta pudełkowa, wolna od wysoko przetworzonych produktów, dużej ilości cukrów i pustych kalorii może pomóc w ustabilizowaniu gospodarki hormonalnej i na pewno okaże się wsparciem w przypadku tradycyjnej terapii lekami.

Pon. - Pt. od 8:00 - 16:00

Fitdiet Sp. z o.o.

Nr konta do płatności za zestawy:

31 1140 2004 0000 3702 7694 9982 (mBank)

Logo przelewy 24
;