Jak dietą zmniejszyć poziom cholesterolu?
5.12.2019
Jak dietą zmniejszyć poziom cholesterolu? Obecnie otyłość jest odpowiedzialna za większość schorzeń, jakie najczęściej pojawiają się w rozwiniętych społeczeństwach. Wysoki poziom cholesterolu jest jednym z tych stanów, które wiążą się z nadwagą. Zdrowa dieta pudełkowa i odpowiedni dobór produktów spożywczych może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dlaczego?
Czym jest cholesterol i dlaczego go potrzebujemy?
Cholesterol jest substancją tłuszczową krążącą we krwi. Jest wytwarzany zarówno przez organizm, jak i może być spożywany wraz z pokarmem. Cholesterol jest demonizowany w mediach, ale w rzeczywistości jest niezbędny do życia i pełni wiele ważnych funkcji. Jest prekursorem hormonów steroidowych, kwasu żółciowego i witaminy D, a także stanowi część struktury ścian komórkowych. Catering dietetyczny i inne zdrowe jadłospisy zawierają więc ten związek, ale w bardzo racjonalnych ilościach.
Wysoki poziom niewłaściwego rodzaju cholesterolu zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Nagromadzenie tego związku przyczynia się do powstawania złogów tłuszczu – miażdżycy i może z czasem prowadzić do zwężenia i sztywnienia tętnic, co z kolei wywołuje chorobę wieńcową, udar mózgu lub chorobę naczyń obwodowych.
Czy istnieje „zły” i „dobry” cholesterol?
Specjalne białka pomagają przemieszczać cholesterol we krwi, a dwa główne typy to:
- lipoproteina o niskiej gęstości (LDL) – przenosi cholesterol do komórek, jest podatna na uszkodzenia, wolne rodniki i najbardziej przyczynia się do chorób serca. Zbyt duża LDL może prowadzić do zablokowania tętnic, stąd etykieta „złego” cholesterolu;
- lipoproteina o wysokiej gęstości (HDL) – przenosi nadmiar cholesterolu z powrotem do wątroby, gdzie jest wykorzystywana lub usuwana. HDL jest uważana za „dobry” cholesterol, ponieważ pomaga chronić tętnice przed złogami tłuszczu, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Całkowity poziom cholesterolu we krwi to połączenie HDL i LDL. Podczas badania lekarz powinien określić ich osobną ilość, a także uwzględnić trójglicerydy. W przypadku zdrowej, dorosłej osoby, idealne wyniki to:
- całkowity poziom cholesterolu – około 4,0 mmol/l;
- HDL – powyżej 1,0 mmol/l;
- LDL – poniżej 2,0 mmol/l;
- trójglicerydy – poniżej 2,0 mmol/l.
Dieta a poziom cholesterolu
Jeśli poziom cholesterolu jest zawyżony, zmiany związane ze stylem życia stanowią pierwszą linię leczenia. Wprowadzenie zdrowych nawyków, diet pudełkowa, zwiększenie aktywności fizycznej, odpoczynek i odpowiednie zarządzanie stresem, to skuteczne narzędzia w walce z cholesterolem. Jak się za to zabrać?
- Wyeliminuj tłuszcze trans
Tłuszcze trans są często stosowane w wysoko przetworzonych produktach, takich jak gotowe dania czy słodycze. Podnoszą one ogólny poziom cholesterolu i przyczyniają się do otyłości. Warto pamiętać o tym, że catering dietetyczny wolny jest od tych związków, ponieważ dania przygotowywane są ze świeżych, wysokiej jakości składników.
- Włącz więcej błonnika do swojej diety
Błonnik wiąże się z cholesterolem i pomaga w eliminacji go z organizmu. Dieta pudełkowa dostarcza błonnik rozpuszczalny w produktach takich jak owies, fasola, brukselka, jabłka i gruszki.
- Jedz pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 nie wpływają na cholesterol LDL, ale mogą zwiększać poziom HDL i obniżać poziom trójglicerydów. Pokarmy zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 to łosoś, makrela, pstrąg, śledź, orzechy włoskie i siemię lniane.