Jakie są skutki niezdrowej diety?
10.6.2019
Jakie są skutki niezdrowej diety? To, że nieodpowiednia dieta jest niezdrowa, wie każdy. Jednak jakie są jej najważniejsze skutki? W jaki sposób nadmierne spożywanie słodyczy, dań niskiej jakości, fast-foodów lub niepotrzebnie tłustych posiłków rzeczywiście wpływa na organizm? Czy są to tylko dodatkowe kilogramy i rosnąca tkanka tłuszczowa? Konsekwencje niezdrowego odżywania są o wiele gorsze, dlatego warto zastanowić się nad tym, czy już nie czas, by zdecydować się na catering dietetyczny.
Zanik mięśni i gorsze samopoczucie
Niespożywanie odpowiedniej ilości białka oznacza, że ciało nie ma budulca do naprawy i budowy nowych mięśni, ponieważ wymaga to aminokwasów zawartych w białku. Ponadto, jeśli organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości wartości odżywczych, zacznie niszczyć swoje własne tkanki tylko po to, by wyregulować deficyty w tych narządach, które są niezbędne do przeżycia. Jest to jeden z powodów, przez który osoby nieprzykładające wagi do tego, co jedzą, po pewnym czasie uskarżają się na:
- bóle,
- wypadanie włosów,
- ogólne osłabienie,
- chroniczne zmęczenie,
- osłabienie pamięci,
- obniżenie samopoczucia.
Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla tych osób, które chciałby coś zmienić zarówno w swoim wyglądzie, jak i w całym życiu. Przyjmowanie odpowiednich składników odżywczych reguluje pracę wszystkich układów w organizmie, w tym nerwowego. Dlatego też osoby, które jedzą zdrowo, wykazują się lepszym samopoczuciem i ogólnie określają siebie jako szczęśliwsze.
Cukrzyca typu 2
Ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 jest zwiększone przez nadwagę. Wynika to z faktu, że osoby z otyłością wywierają dodatkową presję na zdolność organizmu do stosowania insuliny w celu skutecznej kontroli poziomu cukru we krwi i odpowiedniego podziału składników odżywczych.
Podwyższony poziom cholesterolu i ciśnienia krwi
Cholesterol jest substancją woskową, która jest wytwarzana w organizmie przez wątrobę, ale można ją również znaleźć w niektórych produktach spożywczych. Odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu wszystkich komórek, jednak zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi może znacznie zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób, szczególnie tych układu sercowo-naczyniowego.
Kiedy spożywa się zbyt dużo sodu, którego ogromne ilości znajdują się w jedzeniu niskiej jakości, nerki zatrzymują wodę, starając się utrzymać prawidłową równowagę w organizmie. Powoduje to zwiększenie objętości krwi, co może przekształcić się w nadciśnienie. To z kolei jest najczęstszą przyczyną:
- niewydolności serca,
- zawałów,
- tętniaków,
- chorób nerek.
Catering dietetyczny dostarcza mniej niż 5 g soli, a wartość ta uznana jest przez WHO za najbardziej odpowiednią dla ludzkiego organizmu.
Przedwczesna śmierć
Jeśli powyższe skutki niezdrowej diety nie są wystarczające, to trzeba wspomnieć o tym najważniejszym – przedwczesnej śmierci. Spożywanie nieodpowiednich produktów umieszczone jest na liście przyczyn zgonów zaraz po paleniu papierosów. Osoby otyłe lub przyjmujące niskiej jakości pożywienie mają o 20-30% szans na zbyt wczesną śmierć. To ogromne ryzyko, którego nie można bagatelizować.