Jak połączyć wyjazd i zdrowe jedzenie? Co jeść na wakacjach?
13.7.2022
Wakacje to okazja do relaksu, odprężenia się i oderwania się od codziennej rutyny. Dodatkowo wszędzie kuszą fast foody, nieznane potrawy, drinki i podjadanie po powrocie z całonocnej imprezy. Jednak to nie znaczy, że trzeba się temu poddać i robić sobie przerwę od prawidłowych nawyków żywieniowych. Zwiedzanie, wycieczki, a nawet i odprężenie na plaży może odbywać się w towarzystwie zdrowego jedzenia. Jak to zrobić?
Planuj posiłki i przewiduj, co będzie dostępne
Przed podróżą warto poszukać lokalnych sklepów spożywczych w okolicy i restauracji, które serwują domowe jedzenie. W marketach można kupić podobne artykuły, do których jest się przyzwyczajonym, a także zdobyć zdrowe przekąski i świeże warzywa. Z kolei dzięki restauracjom będzie można skosztować prawdziwej lokalnej kuchni.
W noc poprzedzającą podróż można przygotować proste, zdrowe śniadanie. Ważne, aby dało się je łatwo spakować i zjeść w samochodzie czy pociągu. Warto też zabrać ze sobą owoce, orzechy lub nasiona – zapewnią one odpowiednią dawkę energii na wyczerpującą podróż.
Dobrym pomysłem może być też zabranie ze sobą dań przygotowanych przez catering dietetyczny na jeden dzień. Są one zdatne do spożycia nawet na zimno, a dodatkowo są zamknięte w bezpiecznych pojemnikach.
Szukaj zdrowych opcji
Nastawienie do zdrowego jedzenia zmieniło się w ciągu ostatnich lat i coraz więcej osób chce mieć dostęp do zdrowej żywności cały czas – nie tylko podczas gotowania w domu, ale i na wakacjach. Dzięki temu znacznie łatwiej jest zdobyć artykuły przyjazne dla zachowania odpowiednich nawyków żywieniowych nawet podczas wielogodzinnej podróży. Chociaż nadal można znaleźć wysokokaloryczne i przetworzone dania w sieciach fast food, sklepach spożywczych i na lotnisku, to prawie wszystkie te miejsca oferują teraz również zdrowe opcje!
A jeśli zdarzy się sytuacja podbramkowa, kiedy to naprawdę nie będzie nic innego do wyboru i trzeba będzie zdecydować się na fast fooda, to nie należy mieć z tego powodu wyrzutów sumienia. A nawet więcej – nigdy nie należy mieć negatywnych emocji związanych z jedzeniem, nawet jeśli będą dostępne zdrowsze opcje! Zjedzenie frytek czy sorbetów nie powinno być powodem do niepokoju.
Pij dużo wody
Na wakacjach bardzo łatwo jest zapomnieć o tym, by sięgać po wodę i to wiele razy częściej, niż w domu – latem temperatury są wyższe, człowiek mniej śpi, jest bardziej aktywny fizycznie, a dodatkowo z powodu ciągłych atrakcji może zwyczajnie zapomnieć o tym, że potrzebuje się nawodnić.
Warto mieć przy sobie zawsze bidon lub inny pojemnik, z którego nie tylko łatwo się pije, ale też w każdym momencie można uzupełnić wodę. Nie trzeba inwestować w żadne specjalne butelki, jednak takie ze wbudowanymi filtrami lub utrzymujące zimną temperaturę mogą być przyjemnym dodatkiem.
Baw się dobrze
Oczywiście nie każdy posiłek, który zje się na wakacjach, musi być zdrowy. Jeśli odwiedza się miejsce słynące z lokalnej, wyjątkowej kuchni, warto je uwzględnić w swoim planie podróży. Dlatego najlepsze, co można zrobić na wakacjach, to pomijanie nieprzynoszących żadnych korzyści pokus jedzeniowych i zastępowanie ich wartościowymi potrawami.
Zamiast chipsów w podróży samochodem warto wybrać więc owoce, sałatki czy inne wartościowe dania, by po przyjeździe na miejsce zjeść lokalny posiłek i to bez ryzyka nadmiaru kalorycznego. Takie małe decyzje mogą wpłynąć na to, że nawet wakacje skupione wokół kulinarnych odkryć nie będą wiązały się z przybraniem na wadze.