Jesienne smaki – dieta pudełkowa pełna świeżych warzyw
10.10.2020
Dla wielu osób jesień to okres rześkiej aury, wygodnych swetrów i powrotu do szkoły. Jednak jest to także czas zbiorów i przynosi mnóstwo świeżych, przepysznych produktów, które rosły przez całe lato. Jesienne owoce i warzywa są nie tylko smaczne, ale także zawierają wiele składników odżywczych, których organizm potrzebuje, aby wzmocnić układ odpornościowy.
Dlaczego warto wybrać jesienne owoce i warzywa?
Dzięki światowemu importowi większość owoców i warzyw jest dostępna w supermarketach przez cały rok. Dlaczego więc warto wybierać catering dietetyczny, który zawiera produkty sezonowe? W rzeczywistości to właśnie one są często lepsze dla zdrowia, środowiska, kubków smakowych i budżetu.
Kiedy owoce i warzywa są spożywane w odpowiednim czasie, mają większą zawartość składników odżywczych, ponieważ dojrzewają na roślinie, a nie są zbierane przedwcześnie. I jest bardziej prawdopodobne, że sezonowe produkty dostarczają lokalni przedsiębiorcy, a to ma ogromne znaczenie dla gospodarki. Dodatkowo takie rozwiązanie jest dobre dla środowiska, ponieważ ogranicza zużycie wody, długi transport, wykorzystanie ziemi, degradację gleby i zanieczyszczenie powietrza.
Oto składniki, które powinny znaleźć się w zdrowej diecie pudełkowej:
Bataty
Dzięki pomarańczowej i głęboko fioletowej barwie bataty – prawdopodobnie najzdrowszy rodzaj ziemniaków – są fantastycznym warzywem jesiennym, które można dodawać do posiłków. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że słodkie ziemniaki mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne.
Wszystkie odmiany batatów są bogate w witaminy A, C, B6, B5, potas i mangan. Są również dobrym źródłem miedzi, błonnika pokarmowego i żelaza. Wykazano, że poprawiają regulację poziomu cukru we krwi i mają ważne właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Buraki
Buraki zawierają wiele składników odżywczych, których potrzebuje organizm, w tym witaminę C, kwas foliowy, witaminę B6, magnez, potas, fosfor, mangan i żelazo. Wykazano, że spożywanie buraków pomaga w powrocie do zdrowia po uszkodzeniu mięśni, infekcjach, zaburzeniu pracy wątroby, chorobach serca, a nawet po narażeniu na promieniowanie.
Buraki są również pełne witamin i minerałów. Można je przygotować jak szpinak, boćwinkę lub jarmuż – na parze, w sałatkach, podsmażane, a nawet dodawane do koktajli. Te jesienne warzywa mogą rosnąć w wielu regionach, chociaż te najsłodsze występują tylko w stosunkowo chłodnym klimacie.
Brukselka
Te małe, zielone, urocze warzywa często są wymieniane jako te, które lubi się najmniej. W rzeczywistości jednak można z nich wyczarować naprawdę pyszne dania. A warto to robić, ponieważ brukselka jest niezwykle zdrowa i podobnie jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, szczyci się oszałamiającym poziomem fitochemikaliów, minerałów, witamin (w tym C i K) oraz błonnika. Eksperci sugerują, że pomaga także w walce z rakiem, obniża poziom cholesterolu, wspomaga odchudzanie i utrzymuje mocne i zdrowe kości.
Inne produkty, na które warto zwrócić uwagę jesienią
Inne produkty, na które warto zwrócić uwagę jesienią, to:
- dynia,
- kalafior,
- bakłażan,
- jarmuż,
- jabłko,
- żurawina,
- rukola,
- brokuł,
- kapusta,
- seler,
- cykoria,
- koper włoski,
- karczoch,
- por,
- gruszka,
- papryka,
- rzepa.