Ograniczanie cukru – od czego zacząć?
15.8.2021
Ograniczanie cukru – od czego zacząć? Uzależnienie od cukru nie jest już tylko prześmiewczym tłumaczeniem do spożywania zbyt dużej ilości słodyczy, a faktycznym problemem, nad którym pracują naukowcy z całego świata. Cukier znajduje się obecnie wszędzie, przez co trudno kontrolować jego ilości. W najprostszej formie obecny jest nawet w produktach, w których nie powinno go być, takich jak kaszki dla dzieci czy soki. Od czego więc zacząć ograniczanie cukru w diecie?
Po co ograniczać cukier?
Wielu dorosłych spożywa znacznie więcej cukru, niż zalecają specjaliści – a mowa tu tylko o sacharozie, a nie cukrach naturalnych, takich jak te w owocach (fruktoza) czy mleko (laktoza). Nadmierne spożycie cukru ma związek z wieloma szkodliwymi dla zdrowia stanami, takich jak np.:
- otyłość,
- choroby serca,
- cukrzyca typu 2,
- wysokie ciśnienie krwi,
- wysoki cholesterol,
- przewlekłe zapalenie organów,
- niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby,
- uszkodzona płytka nazębna i ubytki w zębach.
Cukier – kiedy przyjemność staje się problemem
Oprócz ewidentnych problemów zdrowotnych, które wiążą się ze zwiększonym spożyciem cukrów, należy zwrócić uwagę na jeszcze kilka innych aspektów. Pierwszym z nich jest zatracenie smaku i brak przyjemności z jedzenia czegoś, co nie jest słodkie. Cukier jest „ulubionym daniem” mózgu – stanowi szybką i wysokoenergetyczną pożywkę, która skutkuje uwalnianiem dopaminy. Jednak przy częstym spożywaniu cukru efekt ten staje się coraz słabszy, przez co wybór pomiędzy „normalnym jedzeniem” a słodkimi przekąskami zawęża się tylko do tej drugiej kategorii.
Drugi aspekt wiąże się z uzależnieniem. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w końcowej fazie niemożność zrezygnowania z cukru jest bardzo podobna do tej, jaką odczuwają alkoholicy czy palacze na myśl o rzuceniu swoich używek. Po całkowitym wyeliminowaniu cukru z diety może pojawić się nawet pewna forma zespołu abstynencyjnego, przez którą następuje znaczne obniżenie nastroju, apatia, nerwowość, bóle mięśni czy bezsenność.
Jak ograniczyć cukier? Ograniczanie cukru – od czego zacząć?
Jedną z najważniejszych rzeczy, o których należy pamiętać przy modyfikacji diety, jest robienie tego stopniowo. Przejście z posiłków pełnych cukru na te zawierające go w minimalnych ilościach powinno być procesem, a nie nagłą drastyczną zmianą. Na początek może pomóc wyeliminowanie najbardziej oczywistych źródeł cukru, takich jak ciasta, babeczki, mleczne czekolady, cukierki itd. Warto też zrezygnować też ze wszystkich słodzonych napojów i czytać składy soków (bardzo często te kierowane do dzieci mają zatrważającą ilość cukru).
Kolejnym krokiem może być zastosowanie właściwej diety pudełkowej. Jest ona tworzona w taki sposób, by niwelować ilość cukrów, a jednocześnie jest pełnowartościowa, smaczna i bezpieczna dla diabetyków. Jest ona również odpowiednia dla osób, które cukrzycy nie mają, ale zauważają zbytni udział cukrów w swojej diecie.
Trzecim krokiem powinno być wyrobienie w sobie nawyku czytania etykiet. Cukier ma wiele nazw i występuje w licznych formach, syropach oraz koncentratach w takich produktach spożywczych, po których nie zawsze można się tego spodziewać.