Pełnowartościowe przekąski między posiłkami
11.4.2017
Chipsy i batonik czekoladowy czy pełnowartościowa przekąska?
Dla wielu z nas wybór jest zazwyczaj prosty, choć nie zawsze właściwy. A konsekwencje zajadania się „śmieciowym jedzeniem” mogą być dla zdrowia tragiczne w skutkach. Często nie wyobrażamy sobie codziennej diety bez przekąski, która sprawi nam przyjemność i poprawi nastrój jednak nie zawsze wiemy co wybrać, aby zaspokoić nasze potrzeby, a jednocześnie dostarczyć organizmowi wartościowych składników pokarmowych.
II śniadanie jest drugim co do ważności posiłkiem w ciągu całego dnia. Spożywanie tego posiłku pozwala nam na właściwe utrzymanie koncentracji w kolejnej części dnia, a przez to na efektywniejszą pracę w szkole czy w pracy. Zarówno II śniadanie jak i podwieczorek powinno mieć formę przekąski, która jest jednocześnie właściwie zbilansowana.
Posiłek taki powinien zawierać wszystkie trzy najważniejsze składniki pokarmowe:
- węglowodany złożone (łagodnie podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają energii na długo) obecne w pełnoziarnistym pieczywie, płatkach zbożowych, ryżu czy kaszy.
- białko obecne w twarogach, jogurtach naturalnych, serach żółtych oraz jajach.
- tłuszcze znajdujące się w orzechach, pestkach, nasionach zbóż, oraz olejach roślinnych czy maśle.
Co więcej ważne jest również, aby taka przekąska bogata była w witaminy, składniki mineralne i błonnik, który zapewni nam uczucie sytości oraz wpłynie korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Menu cateringu dietetycznego FitDiet obfituje w przekąski, które są nie tylko smaczne, ale zdrowe i właściwie zbilansowane. Każdego dnia oferujemy dietetyczne przekąski w postaci II śniadania i podwieczorka, które można jeść bez wyrzutów sumienia.