Przeziębienie – co jeść, by poczuć się lepiej?
14.11.2021
Przeziębienie – co jeść, by poczuć się lepiej? Zbliżając się do najzimniejszych miesięcy w roku, trzeba być przygotowanym na sezon grypowy i częste przeziębienia. Kichanie, kaszl i ból gardła skutecznie zniechęcają od jedzenia w chorobie, a często to właśnie pożywne posiłki są w stanie przyspieszyć regenerację organizmu i zbudować silny układ odpornościowy. Warto wiedzieć, co można jeść i co robić, aby poczuć się lepiej podczas przeziębienia.
Nawodnienie kluczem do sukcesu
Zalecane jest picie co najmniej dwóch litrów wody (lub jakichkolwiek innych płynów) dziennie. Jednak podczas choroby, szczególnie jeśli występuje w niej gorączka, można wypić nawet i dwa razy więcej. Organizm zużywa płyny do większości swoich procesów, w tym takich jak zmniejszenie temperatury ciała czy rozpuszczanie ważnych witamin i minerałów.
Dodatkowo picie ciepłych płynów lub herbaty ziołowej może natychmiast złagodzić ból gardła. Gorące napoje mogą być też zbawienne przy zapaleniu zatok, ponieważ mogą rozpuścić zalegającą wydzielinę i „zmusić” ją do wypłynięcia.
Warto pamiętać o tym, że nie ma większego znaczenia, czy pije się soki, czystą wodę, klarowane zupy, herbaty czy specjalistyczne napary ziołowe – oczywiście każdy z tych trunków ma inne właściwości, jednak w podobnym stopniu są one w stanie nawodnić organizm.
Żywność o niskim IG
Zaskoczeniem dla wielu może być fakt, że chleby pełnoziarniste i produkty zbożowe są sprzymierzeńcami w walce z chorobą. Te rodzaje węglowodanów (o niskim IG) zapewniają przedłużone uwalnianie energii. Dodatkowo zawierają inne składniki odżywcze wspierające odporność, takie jak błonnik i witaminy z grupy B, które są ważne dla budowania zdrowia jelit – centrum kontroli układu odpornościowego.
Najważniejsze składniki
Niezależnie od tego, czy wybiera się tradycyjne odzwierzęce źródła białka, takie jak chude mięso, ryby, nabiał i drób, czy alternatywne białka roślinne, w tym tofu i rośliny strączkowe, trzeba zadbać o dostarczenie dziennej dawki:
- żelaza,
- witaminy B12,
- cynku,
Te składniki pomagają wzmocnić odporność i przyspieszają regenerację komórek. Trzeba też zdawać sobie sprawę z tego, że podczas choroby znaczna część witamin i minerałów może uwalniać się wraz z potem, więc należy przyjmować ich więcej.
Mnóstwo roślin
Roślinne dania powinny być podstawą dań spożywanych podczas przeziębienia, ponieważ są bogate w:
- witaminę A – beta-karoten, znajdujący się w warzywach, takich jak marchew, słodkie ziemniaki, brokuły i pomidory, jest kluczowy w utrzymaniu bariery ochronnej tkanki łącznej, płuc, skóry, żołądka i jelit;
- probiotyki — występujące w sfermentowanej żywności, takiej jak kapusta kiszona lub kimchi. Są one żywymi, aktywnymi bakteriami, które mogą poprawić równowagę mikroflory jelitowej w układzie pokarmowym;
- prebiotyki – promują wzrost bakterii jelitowych, a występują w takich produktach jak niedojrzałe banany, owies, otręby pszenne, por i zioła.
Ważne jest również to, aby podczas choroby jeść regularnie. Mało kto ma ochotę przygotowywać posiłki będąc przeziębionym, dlatego catering dietetyczny może okazać się tu świetnym rozwiązaniem.