Jak przygotować szybkie i smaczne danie na świąteczny stół
13.4.2017
Nie masz pomysłu na Wielkanocną potrawę? Świąteczne dania są pracochłonne?
Przedstawiamy łatwy i szybki przepis na terrinę z łososia wędzonego z fetą i koperkiem.
- Łosoś wędzony plastry 800 g
- Serek kremowy 500 g
- Ser feta 500 g
- Majonez 80 g
- Cytryna 1 szt
- Koper 40 g
- Pieprz mielony 3 g
Foremkę wykładamy folią spożywczą. Plastry łososia układamy w taki sposób, by zakrywały boki oraz spód formy. Twarożek, ser feta, majonez, skórkę startą z cytryny oraz 2 łyżki soku z cytryny miksujemy razem. Dodajemy koperek oraz przyprawiamy do smaku masę świeżo mielonym pieprzem. Gotową masą napełniamy foremkę wyłożoną łososiem, wygładzamy wierzch, a wystające ponad masę kawałki łososia zaginamy do środka. Foremkę z terriną chłodzimy przynajmniej przez kilka godzin.
Schłodzoną terrinę wyjmujemy z foremki spodem do góry, a następnie ostrym nożem kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i dekorujemy cytryną i koperkiem.
Smacznego -)))