Wakacyjny catering dietetyczny
20.6.2019
Wakacyjny catering dietetyczny to coś dla Ciebie! Wiele osób traci apetyt, kiedy temperatura na zewnątrz przekracza 30oC. Mało kto ma wtedy ochotę spędzać czas w kuchni przy rozgrzanych garnkach i wymyślać skomplikowane dania, które muszą być nie tylko pożywne, ale również orzeźwiające i lekkie. Catering dietetyczny w okresie wakacji jest świetnym rozwiązaniem, które pozwala cieszyć się wolnym czasem i pysznym, zdrowym jedzeniem. Co zawiera taka dieta pudełkowa i dlaczego warto się na nią zdecydować latem?
Dlaczego latem nie ma się ochoty na jedzenie?
Wbrew pozorom organizm w okresie letnim wykonuje wiele dodatkowych zadań, by móc normalnie funkcjonować. Przede wszystkim zajmuje się schładzaniem ciała w taki sposób, by nawet największe upały nie powodowały przegrzania. W tym celu wykorzystuje zapasy wody, by zmienić ją w pot, który jest najskuteczniejszą metodą na obniżenie temperatury ciała. Oznacza to, że w czasie podwyższonych temperatur zapotrzebowanie na wodę w orgazmie jest ogromne, dlatego pokarmy stałe przechodzą na „dalszy plan”.
Apetyt zmniejsza się wraz z upałem też dlatego, że ciało stara się wytwarzać jak najmniej energii. Wszystkie funkcje organizmu, w tym trawienie, tworzą ciepło, dlatego musi pojawić się bariera, która spowolni tę pracę.
Ważne! Wraz z potem traci się wodę oraz witaminy i minerały. Ich niedobór może przyczyniać się do zaburzeń równowagi chemicznej w organizmie, które także tłumią chęć na jedzenie.
Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest również samo przygotowywanie posiłków, które często wiąże się ze wzmożonym wysiłkiem i przebywaniem w ciepłym otoczeniu. Dlatego też catering dietetyczny może w faktyczny sposób wpływać na samopoczucie, gdyż oprócz dostarczania pożywnych i lekkich dań, uwalnia także od obowiązku spędzania czasu w kuchni.
Wakacyjny catering dietetyczny może być zarówno zdrowy, jak i smaczny.
Co jeść latem?
Kiedy na dworze jest gorąco, każdy pragnie czegoś bardziej schłodzonego i odświeżającego na swoich talerzach. Jednak jedzenie lodów przez cały okres wakacyjny jest nie tylko zgubne dla sylwetki, ale także dla zdrowia. Dlatego też dieta pudełkowa może być bogata w kilka poniższych, przykładowych składników.
- Ogórek gruntowy
Lato to najlepszy czas dla tych niezwykle popularnych warzyw. W tym okresie są dostępne świeżo zebrane, bogate w składniki odżywcze ogórki, których największym plusem jest to, że zawierają pokaźne ilości wody. Dzięki temu nie tylko nawadnia się nim organizm, ale dostarcza również witamin i minerałów, których deficyt pojawia się wraz z upałami.
- Sałata rzymska
Podobnie jak w przypadku ogórka, sałata to w większości wyłącznie woda. Dodatkowo stanowi dobre źródło:
- żelaza,
- magnezu,
- potasu,
- licznych związków wykazujących działanie antyoksydacyjne.
Wykazano również, że zawarty w sałacie chlorofil przyspiesza gojenie się ran i może wspierać regenerację skóry po zbyt długiej ekspozycji na słońcu.
- Mięso gotowane na parze
Zrezygnowanie z tłustych potraw jest najlepsze, co można zrobić w czasie wakacji. Catering dietetyczny, który nie zakłada zrezygnowania z mięsa, będzie proponował je w lekkiej formie, takiej jak gotowanie na parze lub pieczenie bez tłuszczu.
Ważne! Tłuszcz jest ciężkostrawny, więc zmusza organizm do wzmożonej pracy, przez co podnosi się jego temperatura.