Zdrowe odżywianie podczas ciąży i karmienia piersią - najważniejsze wskazówki
13.3.2020
Zdrowe odżywianie podczas ciąży i karmienia piersią - najważniejsze wskazówki. O tym, że zdrowie odżywianie w czasie ciąży ma niebagatelne znaczenie dla kondycji mamy i dziecka, wie każdy. Jednak w rzeczywistości badania wskazują, że właściwy catering dietetyczny ma pozytywy wpływ nie tylko przez te 9 miesięcy, ale może decydować o tym, jak kobieta i jej maluszek będą się czuć już po narodzinach. Wybór odpowiednich produktów może wspierać układ odpornościowy dziecka, a nawet uchronić je przed takimi chorobami jak cukrzyca i otyłość. Co więc jeść podczas ciąży i karmienia piersią?
Potrzeby odżywcze podczas ciąży i karmienia piersią
Wszystkie składniki odżywcze są ważne, jednak niektóre z nich powinno się dostarczać z większą starannością, m.in:
- białka – jest konieczne, aby wesprzeć wzrost i rozwój dziecka oraz promować zmiany zachodzące w organizmie matki;
- kwasu foliowego – może zmniejszyć występowanie wad płodu;
- żelaza – jego niedobór może prowadzić do problemów rozwojowych;
- jodu – jest ważny dla rozwoju mózgu i układu nerwowego u niemowląt;
- cynku – jest potrzebny do budowy mózgu, kości oraz układu odpornościowego;
- kwasów omega 3 – są niezbędne dla rozwoju poznawczego dziecka, a dodatkowo badania wykazały, że mogą również pomóc w zapobieganiu depresji poporodowej;
- probiotyków – mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego mikrobiomu, układu odpornościowego i trawiennego w czasie ciąży i w okresie poporodowym.
Żywność, której należy unikać
Układ odpornościowy kobiet w czasie ciąży nie działa najlepiej, co czyni je bardziej podatnymi na zarażenia. Infekcje przenoszone przez żywność, takie jak salmonella, mogą być bardzo niebezpieczne dla mamy i dziecka. Trzeba wybierać więc świeże, pewne produkty, by nie narazić się na wyniszczające choroby. Catering dietetyczny jest tu dobrą opcją, ponieważ zamawiając go ma się pewność, że wszystkie dania zostały stworzone z najwyższej jakości składników.
7 najważniejszych wskazówek dla przyszłych mam
Ciąża może być świetnym okresem na ustanowienie długoterminowych zdrowych nawyków żywieniowych. Dostosowanie stylu życia przynosi korzyści dziecku i przyszłej mamie w nadchodzących czasach. Najważniejsze wskazówki, którymi należy się kierować, to:
- Wybieranie prawdziwego, nieprzetworzonego jedzenia. Wysokiej jakości produkty mogą dostarczyć więcej witamin i minerałów;
- Spożywanie różnorodnych posiłków. Catering dietetyczny daje najlepszą szansę na uzyskanie wszystkich składników odżywczych potrzebnych do utrzymania dobrego zdrowia;
- Dobór właściwych porcji. Zbyt duże ilości jedzenia przyczyniają się do otyłości zarówno mamy, jak i dziecka.
- Zastąpienie słodyczy zdrowymi przekąskami. Zjedzenie kawałka czekolady nie jest przestępstwem, ale ochotę na słodkie można pokonać sięgając po naturalne, bezcukrowe dania.
- Komponowanie diety opartej na warzywach. Podczas ciąży i karmienia piersią zaleca się przyjmowanie 7 porcji warzyw dziennie.
- Dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika. Zdrowie jelit wpływa na samopoczucie, bóle brzucha czy podatność na infekcje. Dieta pudełkowa dla mam umożliwia uzyskanie wystarczającej ilości błonnika, który wspomaga trawienie.
- Picie wody. Woda pomaga przy porannych mdłościach, zaparciach i podczas gubienia zbędnych kilogramów.