Blog

Co jeść latem? Sezonowe warzywa i owoce!

Co jeść latem?

Co jeść latem? Sezonowe warzywa i owoce! Lato to najlepszy czas zarówno pod względem pogody oraz możliwości spędzania wolnego czasu, jak i sezonowych warzyw i owoców. W tym okresie są one niebywale słodkie, pełne witamin i minerałów. Warto wybierać te dostępne od lokalnych dostawców, ponieważ dzięki temu można trafić na produkty, które były zebrane kilka godzin temu. W cateringu dietetycznym wykorzystuje się właśnie takie owoce i warzywa, ponieważ wiąże się to z wieloma korzyściami.

Inna letnia dieta

W ciepłych miesiącach niejedna osoba stara się zmienić swoje nawyki żywieniowe lub wybiera produkty, które w innych porach roku nie są dla niej takie atrakcyjne. Dzieje się tak z kilku powodów. Pierwszym z nich częstsze sięganie po warzywa i owoce podyktowane jest chęcią „zgubienia kilogramów” na sezon plażowy (w tym momencie należy przypomnieć, że proces chudnięcia inicjowany jest deficyt kaloryczny, a nie spożywanie określonych produktów – owoce bogate są w cukier, który ogólną ilość kalorii podbija).

Drugi dotyczy fizjologicznej potrzeby dostarczania większej ilości wody wraz z pożywieniem oraz na minimalizowaniu wydatkowania energii na trawienie. Latem organizm nieprzerwanie walczy z wysokimi temperaturami i skutecznie można go w tym wspomóc sezonowymi warzywami i owocami. Które z nich zasługują na największą uwagę?

Jagody

Te owoce, które charakteryzują się właściwościami przeciwutleniającymi, świetnie nadają się do wielorakich dań, w tym nawet tych wytrawnych. W diecie pudełkowej stosuje się je na popołudniową przekąskę, śniadanie lub do sałatek. W 100 gramach jagód znajduje się 57 kalorii, 77 mg potasu oraz 10 g cukru. To świetny wynik jak na tak smaczne, słodkie i odświeżające owoce.

Dlaczego warto jeść jagody?

  • Są bogate w witaminę C i inne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
  • Mogą poprawić poziom cukru we krwi i odpowiedź na insulinę.
  • Są bogate w błonnik, który kontroluje apetyt i przyspiesza pracę jelit.
  • Pomagają zwalczać stany zapalne i zmniejszają ryzyko chorób serca.

Arbuz

Jest powód, dla którego ten zdrowy owoc jest jednym z najbardziej pożądanych szczególnie latem. Zawartość wody w arbuzie wynosi aż 92 procent, a ponadto zawiera on pokaźne ilości witaminy C i A oraz magnezu. Niegdyś uważano, że owoc ten należy do niechlubnego grona produktów „o pustych kaloriach”, jednak tak naprawdę w 100 gramach arbuza jest tylko 30 kcal i 6 g cukru.

Arbuza można jeść na wiele sposobów – wystarczy dodać go niego mleka roślinnego i zmrozić, by dzięki temu zmienił się w pyszne zdrowe lody, przełożyć pokrojone kawałki do dzbanka z wodą lub jeść bezpośrednio z przekrojonej grubej skorupy.

Jarmuż

To niepozorne warzywo zawiera białko, witaminy i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Nie bez powodu jest to jeden z pierwszych produktów, który trafił na listę „super food”. Jarmuż nie tylko charakteryzuje się działaniem przeciwutleniającym, ale także pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie. Warto zasiać go latem nawet w tarasowych donicach, by cieszyć się swoimi zbiorami tego wyjątkowego warzywa.