Blog

Dieta dla przyszłych mam – jakie składniki są najważniejsze?

By 12 czerwca 2021No Comments
Dieta dla przyszłych mam – jakie składniki są najważniejsze

Dieta dla przyszłych mam – jakie składniki są najważniejsze? Utrzymanie zdrowej diety przed zajściem w ciążę jest tak samo ważne, jak podczas kolejnych 9 miesięcy. Spożywanie odpowiednich produktów nie tylko przygotowuje ciało do tego wymagającego okresu, ale również może zwiększyć płodność i minimalizować ryzyko powikłań. Dieta przed poczęciem jest integralną częścią przygotowań do ciąży, więc warto wiedzieć, gdzie szukać najważniejszych składników odżywczych.

Waga przed ciążą

Przed zajściem w ciążę najlepiej zważyć się i upewnić, że waga ciała jest odpowiednia do rozpoczęcia starań. Ma to znaczący wpływ na masę urodzeniową dziecka, a dodatkowo przekłada się na płodność. Nieprawidłowa waga może także zwiększać ryzyko wielu problemów związanych z ciążą, takich jak cukrzyca ciążowa lub nadciśnienie.

Jednak czym jest zdrowa waga? Najłatwiej określić ją poprzez BMI. Wszelkie odstępstwa od normy mogą zaburzać zajście w ciążę. Oznacza to, że zarówno kobiety z nadwagą, jak i niedowagą, powinny dążyć do osiągnięcia optymalnej masy ciała.

Plan diety przed ciążą

Dieta dla przyszłych mam nie musi znacznie różnić się od tej, jaką stosowało się do tej pory, o ile była odpowiednio zbilansowana. Idealny może okazać się np. catering dietetyczny SlimFit lub inny jadłospis, który będzie dostarczał niezbędnych składników odżywczych. Wśród nich na największą uwagę zasługują:

1. Kwas foliowy

Kwas foliowy jest kluczowym elementem dla wszystkich kobiet w wieku rozrodczym – dzienne zapotrzebowanie na ten składnik to 400 mikrogramów. Dlaczego to tak ważne? Kwas foliowy zmniejsza ryzyko wrodzonych wad mózgu i rdzenia kręgowego u poczętego dziecka. Organy te rozwijają się na samym początku ciąży, dlatego tak istotne jest, żeby przyjmować odpowiednią ilość kwasu foliowego przed i w pierwszych 28 dniach ciąży.

Kwas foliowy można znaleźć w:

  • zielonych warzywach liściastych,
  • owocach cytrusowych,
  • fasoli i innych strączkach,
  • orzechach,
  • wzbogacanych płatkach zbożowych.

2. Żelazo

Plan diety dla zwiększenia płodności nie będzie kompletny bez obecności żelaza, a ze względu na miesiączkę kobiety często mogą mieć niskie zapasy tego składnika. Żelazo jest niezbędne do przygotowania się do ciąży, ponieważ organizm potrzebuje go do przenoszenia tlenu przez czerwone krwinki do ciała i płodu.

Żelazo występuje w:

  • drobiu,
  • podrobach,
  • zielonych liściach,
  • roślinach strączkowych,
  • produktach pełnoziarnistych.

3. Wapń

Należy włączyć wapń do swojej diety, ponieważ podczas ciąży płód może zacząć pobierać go z kości, zwiększając ryzyko osteoporozy. Dzieje się tak, gdy składnik ten nie jest dostarczany w odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem. Dodatkowo niedobór wapnia w czasie ciąży może przyczynić się do problemów z uzębieniem, a trzeba pamiętać o tym, że wiele zabiegów (oraz leków przeciwbólowych) jest zakazanych w tym okresie.

Produkty bogate w wapń to:

  • szprotki,
  • soja,
  • tofu,
  • szpinak,
  • suszone owoce, zwłaszcza figi.

Właściwa dieta pudełkowa połączona z regularną aktywnością fizyczną daje szanse na uniknięcie problemów z zajściem w ciążę oraz z późniejszym jej przebiegiem. Dobra wiadomość jest taka, że większość kobiet nie musi całkowicie modyfikować swoich nawyków żywieniowych – warto skupić się na powyższych składnikach odżywczych i stosować prostą, zdrową, zbilansowaną dietę.