Blog

Trendy żywieniowe na 2021 rok

Trendy żywieniowe na 2021 rok

Każdego roku grupa smakoszy, badaczy i ekspertów z branży gastronomicznej publikuje listy nowych, modnych potraw lub sposobów przyrządzania istniejących dań. I chociaż kierowanie się modą w przypadku żywienia nie jest najrozsądniejszym sposobem na zdrową i zbilansowaną dietę, to dobrze jest wiedzieć, jakie ciekawe i nietuzinkowe kompozycje smakowe zostały wymyślone przez najlepszych kucharzy. Część z nich na pewno znajdzie się w niejednym cateringu dietetycznym! Poznaj trendy żywieniowe na 2021 rok.

Wegańskie przysmaki

Przewiduje się, że nawet i 40% ludzi przejdzie na diety roślinne w 2021 roku, czy to ze względu na zdrowie publiczne, zwierząt czy planety. Eksperci już zauważają, że coraz więcej osób znacznie ogranicza spożycie produktów odzwierzęcych i nie musi się to wiązać z pełnym weganizmem. Dobra wiadomość jest taka, że firmy produkujące żywność coraz częściej wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów i powiększają swoją ofertę o roślinne alternatywy. I tak jak jeszcze kilka lat temu były one drogie, trudnodostępne i mało smaczne, to teraz sytuacja zupełnie się zmieniła – wegańskie przysmaki można kupić w każdym sklepie i są one pyszne!

Wszechobecność ciecierzycy

Ten trend związany jest z powyższym – ciecierzyca, podobnie jak soja i inne strączki, bogata jest w białko i minerały, które uzupełniają wegańską lub wegetariańską dietę pudełkową.  Dodatkowo ten wszechstronny składnik występuje w przeróżnych formach, w tym np. jako:

  • mąka,
  • falafel,
  • aquafaba,
  • hummus,
  • pita.

Zarówno z całej ciecierzycy, jak i z mąki czy wody po gotowaniu można stworzyć naprawdę pyszne dania i produkty, w tym lody, ciasta, bezy, pasy i wiele, wiele innych.

Chleb świętojański powraca

Chleb świętojański ma powrócić i na szczęście można spodziewać się poprawy jego smaku. Ponowne zainteresowanie tym produktem wynika z jego niezwykłego profilu składników odżywczych, a mianowicie z wysokiej zawartości hydroksyproliny, związku zwykle występującego tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Chociaż brzmi to jak coś, czym możesz napełnić zbiornik benzyny, HYP jest w rzeczywistości całkowicie naturalnym aminokwasem używanym do tworzenia kolagenu. Przesadnie reklamowany jako „cud” w rodzaju eliksiru przeciwstarzeniowego, HYP jest z pewnością uważany za ważny dla zdrowia skóry, kości i mięśni.

Dominacja oliwy z oliwek

Nowe badania dotyczące niektórych składników oliwy z oliwek sprawiły, że społeczność naukowa i żywieniowa ponownie podekscytował ten zdrowy olej. W centrum uwagi znalazły się zawarte w nim elenolid i tyrosol, które, jak wykazano, chronią przed chorobami serca i mózgu.

Pomimo popularności oleju kokosowego i pełnotłustego masła przewiduje się, że w 2021 r. oliwa z oliwek zdecydowanie odzyska pozycję numer jeden wśród zdrowych tłuszczów. Jest ona idealna do gotowania, tworzenia sosów sałatkowych i smacznych dipów. Jest to naturalnie czysty i zdrowy olej, jednak warto zwrócić uwagę na to, by kupować tylko oliwę z pierwszego tłoczenia.

Coraz więcej nowych składników

Gdy mowa o innych nowych (lub wykorzystywanych w innowacyjny sposób) składnikach, które mają zyskać na popularności, warto zwrócić uwagę na:

  • natto,
  • miód Manuka,
  • macę,
  • olej z wiesiołka,
  • borówkę brusznicową,
  • grzyby,
  • kminek,
  • yerba mate,
  • acerolę.