Blog

Wybór diety. Na co zwracać uwagę wybierając dietę pudełkową?

By 9 kwietnia 2021No Comments
wybór diety

Wybór diety to ważna kwestia. Catering dietetyczny warto zamówić z wielu powodów – na pewno dzięki niemu można oszczędzić czas, spróbować nowych potraw, dostosować dietę do swoich potrzeb. Jednak jak wybrać taką firmę i menu, które będzie spełniało te wszystkie kryteria? Na co powinno się w pierwszej kolejności zwracać uwagę, decydując się na dietę pudełkową?

 Wybór diety. Mała firma czy ogromna korporacja?

Szacuje się, że im większa firma, tym bardziej masowo muszą być produkowane potrawy, aby sprostać wymaganiom sprzedaży. Jedzenie nie może być w takiej sytuacji każdorazowo przygotowane przez szefa kuchni, a całość przypomina bardziej masową fabrykę gotowych dań. W wielkich korporacjach niekiedy korzysta się z artykułów zamrożonych lub nawet półproduktów. Istnieją jednak plusy takiego rozwiązania – każde danie zawsze smakuje tak samo i można mieć pewność, że nawet zamawiając je za kilka lat, będzie dokładnie takie, jak przy pierwszym spróbowaniu.

Mniejsze firmy stawiają na różnorodność i zabiegają o klienta nie ilością, a jakością. Potrawy przygotowują w nich szefowie kuchni, a taki catering dietetyczny jest bardziej elastyczny i dostosowany do indywidualnych potrzeb.

Lista składników

Dieta pudełkowa powinna być tworzona w taki sam sposób, jak ma to miejsce w domu. Lista składników powinna przypominać taką, jaką można napisać samodzielnie, przygotowując posiłek dla siebie. Jeśli w spisie pojawiają się jakiekolwiek zagadkowe nazwy, wzmacniacze smaku i chemiczne dodatki, to powinno być to znakiem ostrzegawczym. Dobry catering dietetyczny składa się z:

  • warzyw,
  • owoców,
  • wysokiej jakości mięsa,
  • różnorodnych przypraw,
  • jakościowego tłuszczu,
  • produktów dla wegan i wegetarian.

 Wybór diety a wartości odżywcze

Dlaczego warto zweryfikować ilość wartości odżywczych dopiero po ustaleniu jakości cateringu dietetycznego? Ponieważ nawet jeśli kalorie i poziomy makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) zgadzają się z dziennym zapotrzebowaniem, to gdy pochodzą ze „śmieciowego jedzenia”, przetworzonej żywności lub towarzyszą im sztuczne aromaty, barwniki lub konserwanty, to nie warto zawracać sobie nimi głowy.

A gdy składniki wykorzystywane w diecie pudełkowej są na wysokim poziomie, a za posiłki odpowiada szef kuchni, to można wybrać takie menu, które będzie pokrywało zapotrzebowanie. Więcej o tym, jakie opcje sprawdzą się najlepiej dla danych osób, można znaleźć tutaj.

Smak i proporcje

Chociaż smak jest indywidualną sprawą, to jednak dieta pudełkowa musi być skierowana do szerokiego grona, a tym samym – uniwersalnie smaczna. Dobrą praktyką jest również sugerowanie, w jaki sposób podgrzać lub ewentualnie doprawić konkretne dania. Dzięki temu każdy może wynieść swoje potrawy na zupełnie inny poziom.

Warto też przyjrzeć się temu, jakie są proporcje żywności. Mięso lub owoce morza są zwykle najdroższymi składnikami, a wiele gotowych posiłków ogranicza te porcje i zamiast tego wypełnia ją tańszymi składnikami, takimi jak makaron, ryż lub ziemniaki. Dobre cateringi dostarczają rozpiskę z gramaturą, dzięki czemu łatwiej ocenić, czy takie zamówienie jest opłacalne.